Környezetvédelem

A Canon arra törekszik, hogy új termékei kisebbek és könnyebbek legyenek. A fő üzleti berendezései esetében 2005-re a 2000. évi adatokhoz képest 15%-os csökkenést ért el a tömeget tekintve, néhány olyan termék kivételével, amelyek funkcióbővülésen mentek át. A fejlesztés és tervezés szakaszától kezdve a Canon arra is törekszik, hogy a termékek tömegének 75%-a újrahasznosítható legyen, és tömegének 85%-a újra kinyerhető legyen.

Ez a szimbólum azt jelzi, hogy a helyi törvények és a WEEE-irányelv (2002/96/EK) szerint a terméket nem lehet háztartási hulladékként kezelni. A terméket a kijelölt nyilvános gyűjtőpontokon kell leadni, például hasonló cserekészülék vásárlásakor, illetve bármelyik, elektromos és elektronikai berendezésekből származó hulladék (EEE) átvételére feljogosított gyűjtőponton. Az ilyen jellegű hulladékok nem megfelelő kezelés esetén a bennük található veszélyes anyagok révén ártalmasak lehetnek a környezetre és az emberek egészségére. A termékből származó hulladék megfelelő kezelésével ugyanakkor hozzájárul a természeti erőforrások hatékony felhasználásához. A berendezésekből származó, újrahasznosítható hulladékok elhelyezésére vonatkozó további tudnivalókért forduljon a helyi önkormányzathoz, a köztisztasági hivatalhoz, a háztartásihulladék-szállító vállalathoz, illetve a hivatalos WEEE-képviselethez.

A fogyasztók számára a magasabb energiaárak és a globális felmelegedés egyre nagyobb gondot jelent, ezért a Canon olyan megoldásokat igyekszik kínálni, amelyek ügyfeleinknek segítenek pénzt megtakarítani, energiával spórolni és környezetünk minőségét javítani. A vásárló energia és pénzmegtakarításának elősegítése céljával a Canon tíz évvel ezelőtt önkéntes partnerként csatlakozott az amerikai környezetvédelmi hatósághoz, olyan termékek gyártásával, amelyek az ENERGY STAR ® program magas követelményeinek megfelelnek. Ez a program energiahatékony termékek kifejlesztésére és bevezetésére ösztönöz, hogy a globális felmelegedést és más környezetvédelmi problémákat csökkenteni lehessen.

ENERGY STAR partnerként, és az egyik vezető energiahatékony berendezés-gyártóként, a Canon több mint 400 termékét minősíttette a program elindulása óta, és büszkén kínálja másoló, nyomtató, beolvasó és többcélú készülékeit, amelyek segítenek a környezet védelmében, anélkül, hogy funkcióikban vagy teljesítményükben elmaradnának. Az energiahatékonysági szabványoknak megfelelő termékeken az ENERGY STAR embléma megtalálható. A Canon termékek többsége (90% felett) megfelel az Energy Star követelményeknek.

A Kék angyal az első és legismertebb öko-címke világszerte. 1978. óta jelöli azon környezetbarát termékek körét, amelyeket egy független zsűri kiválaszt a meghatározott feltételek alapján. A Kék angyalt a vállalatok környezetvédelem érdekében kifejtett tevékenységük egyfajta elismeréseként kapják. A Kék angyal ökológiai iránymutató, amely a vásárlónak mutatja az utat az ökológiailag jobb termékek felé és ösztönzi a környezettudatos vásárlást.

Az irodai nyomtatóeszközökre vonatkozó Kék angyal feltételek (RAL UZ 122):

– A beltéri levegőminőség minimális szennyezése
– Alacsony energiafogyasztás nem használt állapotban a klíma fokozott védelme érdekében
– Alacsony zajszintű működés, ami nem akadályozza a felhasználók koncentrációját
– Újrahasznosított papír használata
– Kétoldalas egység a csúcskategóriás alkalmazások kétoldalas nyomtatásához

Sok funkció, minimális nyersanyagszükséglet

Akár nyomtatóról, másoló vagy többcélú berendezésről van szó, a felsoroltaknak közös a célja: a források takarékos felhasználása. Az irodagépek gyártásához jelentős mennyiségű nyersanyagra van szükség. Minél több része hasznosítható újra egy berendezésnek, annál kevesebb nyersanyagra van szükség új alkalmazások létrehozásához. Az energiafelhasználás csökkenése pedig klímánk védelméhez járulhat hozzá.

Újrafelhasználás – Hulladékgenerálás helyett

A globális kazetta-újrafelhasználási program a Canon környezetvédelem iránti tartós elkötelezettségének egyik kiemelkedő példája. 100 000 használt kazettánként 9 599 kiló alumíniumot és 40 tonna műanyagot spórolunk meg, ez 1 000 000 liter felhasznált olajnak felel meg.
A Canon mindig is ügyelt a természeti erőforrások védelmére és a hulladékmennyiség csökkentésére. Cégünk terméke az X MARK 1 számológép is, amely megkapta a Blue Angel környezetvédelmi címkét. Kiszámoltuk, hogy egy újrahasznosított Canon másológép műanyagából 259 új számológép készülhet.

Tippek a környezetbarát irodához

– Másoljon és nyomtasson kétoldalasan – ezzel kevesebb papírt használ, és még a költségeit is csökkenteni tudja.
– Ne készítsen felesleges másolatokat és nyomatokat. Mindig számolja ki körültekintően, hogy pontosan hány példányra van szüksége.
– Sok példány nyomtatása vagy másolása esetén először készítsen egy mintát, és ha az megfelelő, akkor nyomtassa/másolja a többi példányt.
– Csak az Energy Star szabványainak megfelelő eszközöket használjon.
– A nyomtatóit és multifunkciós készülékeit kapcsolja ki a munkaidő végén.
– Használjon rövid késleltetést az alvó üzemmódhoz, hogy lerövidítse a kihasználatlanul töltött üzemkész időszakot.
– Belső dokumentációihoz válassza a vázlat üzemmódot (draft vagy Ecoprint), hogy kevesebb festéket használjon.
– Mindig tartsa üzemkész állapotban a készülékeit, és fordítson figyelmet a megelőző jellegű periodikus karbantartások szakszerviz általi elvégzésére.
– Ne használjon fehérített papírokat, helyettük a 100%-ban újrahasznosított papírfajtákkal dolgozzon.
– Az irodáján belül jelöljön ki egy papírhulladék-gyűjtőt, és ennek tartalmát a szelektív gyűjtéseknél használt papírgyűjtőkbe helyezze.
– Tartsa dokumentumait elektronikus formában. A bejövő faxokat a hálózati fax funkció segítségével például nyomtatás nélkül, rögtön PDF vagy TIFF fájlként is elmentheti az erre alkalmas készüléke.