Érdekességek

Érdekességek

Magyar egyetemisták fejlesztik a Canon irodai berendezéseit
2013. szeptember 20.

A Canon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola legtehetségesebb hallgatóit vonta be a DEMOLA fejlesztési projektbe, egy újszerű felsőoktatási programba, amely egyszerre ötvözi a technológiai és tudástranszfer irodák, valamint az inkubátorprogramok előnyeit.
A magyarországi hallgatói fejlesztői program egy világtrendet tükröz vissza – mondta Vajta László, a BME dékánja. A felsőoktatás az egész világon és Magyarországon is átalakuláson megy át. Arról van szó, hogy a kutatási eredmények egyre gyorsabban kerülnek át a gyakorlati életbe, az ötletek jelentős része jellemzően fiatal fejekben születik meg, és ezek az ötletek alakítják a technológiai jövőképet.
A dékán hangsúlyozta: a hallgatói fejlesztői munka támogatása ennek a jövőképnek a kibontakoztatásához ad teret, annál is inkább, mivel pontosan egybeesik az iparvállalatok igényeivel, ezt a Canonnal kialakított együttműködés is bizonyítja. A konstrukcióban hallgatók a vállalatok által felvetett témakörökben dolgoznak, üzleti hasznosításra. A kialakított együttműködési rendszert franchise formájában Magyarországon több helyen be kívánják vezetni.

“Garázsból” induló fejlesztések

Kroó Győző, a Canon Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, miután a nyomtatási és képalkotási iparág megélt már egy virágzó korszakot és átesett egy paradigmaváltáson is, mostanra az üzletág helyzete stabilizálódott, és nem látszanak újabb lényeges változás jelei. Közölte: az együttműködés keretében negyven ötletet gyűjtöttek össze, és ebből négy fejlesztői projektet indítottak el. Mind a négy sikerrel zárult.
A Canon Hungária annak ellenére nagy jelentőséget tulajdonít az ilyen “kicsiben” végzett fejlesztéseknek, hogy az anyavállalat évi négymilliárd dollárt fordít fejlesztésekre, és több tízezer fejlesztőmérnököt alkalmaz. Az igazán átütő erejű technológiai fejlesztések szinte kivétel nélkül “garázsból indultak” – fogalmazott a Canon Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
A Canon a világ egyik leginnovatívabb cégének számít. Tavaly 3172 szabadalmat nyújtott be, számban csak az IBM és a Samsung előzte meg. A 40 milliárd dolláros éves forgalomra vetítve azonban a Canon az utóbbi nyolc évben a szabadalmak terén világelső volt az irodatechnikában – közölte Kroó Győző. Reményeik szerint a diákokkal végzett fejlesztések sztenderd Canon termékekké fognak válni, és ez nagyban hozzájárul terveik megvalósításához, K+F tevékenységek és gyártókapacitás Magyarországra hozatalához. 

 alt

Újrahasznosítási programot indít a Canon
2012. május 2.

A vállalat Magyarországon is megkezdte a lézer tonerkazetta újrahasznosítási programját.

A díjmentesen igénybe vehető szolgáltatás révén a környezettudatos cégek és a magán felhasználók egyaránt hozzájárulhatnak a használt tonerkazetták környezetkímélő újrahasznosításához.
A Canon 1990-ben elsőként indította el tonerkazetta-újrahasznosítási programját. Az ingyenes, online regisztrációt követően a jelentkező cég egy 17-19 darab toner visszagyűjtésére alkalmas dobozt kap a telephelyére, amelyet – miután megtelik – a Canon díjmentesen elszállít. A használt tonerek ezután a Canon franciaországi szétszerelő üzemébe kerülnek, ahol 100%-osan újrahasznosítják azokat. A program keretein belül visszaküldött kazetták nem kerülnek semmilyen típusú hulladéklerakóba, ezáltal csökken a környezeti terhelés.
1982-ben a Canon a világon elsőként készített minden-az-egyben, vagyis a toner mellett egy fotoszenzitív hengert, egy töltő-, egy tisztító- és egy előhívóegységet is tartalmazó tonerkazettát a személyi másológépekhez, amelyeket nemsokára követtek a lézernyomtatókban alkalmazott tonerkazetták is. Az újrahasznosítási program célja a zárt láncú termelési folyamat megvalósítása: az elhasznált tonerekből nyersanyag lesz, így a termékek nem a hulladéklerakókban fejezik be életútjukat, hanem újra termékként kerülnek be a boltok polcaira.
A Canon célja a hulladékképződéssel nem járó működés. A visszaküldött tonerkazetták minden összetevőjét felhasználják: új kazetta részeként, más iparágak alapanyagaként, sőt akár fosszilis tüzelőanyag pótlékaként is. A tonerkazetta egyetlen szemcséje sem kerül a hulladék közé. A tonerkazetták újrahasznosításával a Canon fenntartja a kazetták minőségét, és hozzájárul a környezet védelméhez is.

2010 végéig a Canon több mint 266 000 tonna tonerkazettát gyűjtött össze és hasznosított újra világszerte, amelynek eredményeként 402.000 tonnával csökkentette a CO2-kibocsátását, és 168.000 tonnával csökkentette nyersanyag-felhasználását.

alt